Palmolie wordt duurzaam

Op het moment is palmolie niet het meest duurzame product dat er is. Iedereen weet ondertussen dat het verbouwen van palmolie schadelijk kan zijn voor onze omgeving. Maar er zit in ontzettend veel van onze alledaagse producten palmolie, en deze willen we uiteraard niet kwijtraken. Daarnaast is palmolie een belangrijke bron van inkomsten voor palmolie-boeren. Gelukkig is er een goede middenweg te vinden. Hierin kunnen wij gewoon onze dagelijkse producten blijven gebruiken en wordt de palmolie op een duurzame manier gegroeid en geoogst. Het is namelijk erg gemakkelijk om te zeggen dat palm oil deforestation slecht is. Maar er bestaat zeker iets als duurzame palmolie en er zijn manieren om dit te bereiken.

 

Duurzaam

Veel meer bedrijven en wetgevers in de wereld beginnen regels te stellen aan het telen van palmolie. Er zijn dus ook zeker bedrijven binnen Europa die zich hard inzetten om te zorgen dat palm oil deforestation steeds duurzamer wordt. De belangrijkste stap is volgens hun ook het implementeren van wet-en-regelgeving. In combinatie met wetenschappers is al hard gewerkt aan bewijs dat palm oil deforestation ook duurzaam kan zijn. Dit bewijs is ondertussen gevonden. Op dit moment wordt naast regelgeving gefocust op kleinere palmolie bedrijven. Met hen wordt gesproken over het verminderen van hun uitstoot en het minder kappen van bomen. Hierin worden deze kleine bedrijven ook ondersteunt. De belangrijkste focus gaat naar het efficiënt omgaan met de ruimte die zij hebben. Om duurzame productie te realiseren wordt dus vooral de oogst per hectare verbetert en het opnieuw planten van de bomen gestimuleerd. Dit geeft de boeren een belangrijk economisch voordeel en verminderd daardoor ook de schade van palmolie bomen.

 

We zijn er nog niet

Op het moment worden nog steeds te veel bomen gehakt voor het planten van palmolie. Maar dit is dus eigenlijk helemaal niet nodig. In de zuidelijke landen waar palmolie wordt gegroeid is er nog zeeën aan lege grond over. Met een beetje moeite kan dit worden omgetoverd naar een palmolie plantage. Hiermee wordt de jungle intact gelaten, maar wordt zelfs extra natuur bijgebouwd. Het is al bewezen dat palm oil deforestation niet noodzakelijk is om aan onze huidige vraag te voldoen. Natuurlijk is het belangrijk dat deze huidige vraag omlaaggaat. Zo geven ook wij duurzame palmolie een zetje in de rug. Maar de ecologische schade kan sterk verminderd worden. Palmolie op zich is namelijk geen slecht product. Het wordt alleen erg inefficiënt geteeld. Gelukkig zijn er verschillende organisatie actief bezig om palmolie duurzaam te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *